Scutiri totale sau diminuarea impozitului pentru anumite categorii de salariați

Conform propunerii de modificare a sistemului de taxare a veniturilor persoanelor fizice prin care se introduce impozitul venitul global anual al gospodăriei, impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10 la sută pentru oricine realizează venituri, începând din anul 2019 pentru veniturile obţinute în anul 2018. În proiectul-draft prezentat de Ministerul de Finanţe referitor la noul sistem de impozitare, apar anumite categorii de contribuabili ce vor fi scutiți de la plata impozitului. Este vorba despre persoanele cu handicap, despre cei care lucrează în domeniul IT (Tehnologia Informației) și anume cei care se ocupă cu elaborarea de softuri, de cei care activează în domeniul cercetării precum și medicii.

Concret, legea specifică faptul că sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, cei care realizează venituri din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere; salarii şi asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3); pensii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, altele decât cele prevăzute la art. 105, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică. Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator. Trebuie specificat faptul că, încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, al ministrului pentru societatea informaţională, al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice şi al ministrului finanţelor publice.

O altă categorie o reprezintă persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, al ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale; persoanele fizice, pentru veniturile realizate din exercitarea profesiei de medic, în condițiile în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului finațelor publice.

Dacă IT-iştii nu plătesc nici acum impozit pe venitul realizat din activitatea de bază, cercetătorii şi medicii sunt, iată, nou intaţi pe lista de facilităţi a Ministerului de Finanţe. O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că există un deficit de 13.000 de  medici pentru toate specializările, practic nu există judeţ în care să nu fie din ce în ce mai multe posturi libere pentru medici.

Leave a Comment